Schoolleiders: Hebben jullie al een coronaplan?
We gaan een spannende periode tegemoet. De tweede coronagolf is een feit. De komende periode wordt wederom veel gevraagd van het onderwijs. Het gaat niet makkelijk worden. Er zijn diverse situaties te bedenken die de continuïteit van het onderwijs kunnen gaan belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen en leraren die wachten op een uitslag van een test of in quarantaine moeten omdat ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. In het ergste geval moeten scholen weer dicht i.v.m. een (intelligente) lockdown. Dan krijgen hele groepen weer op afstand onderwijs.
Heeft jouw school een plan?
Het is verstandig om een plan te maken. Wij geven u hieronder enkele handvatten en tips om zo’n plan vorm te geven:
Algemene uitgangspunten:
- Als een leerling niet naar school kan komen. Geef hem/haar dan op afstand onderwijs.
- Als de leraar geen les kan geven, kijk eerst naar alternatieven. Als er geen invaller is of de klas kan niet gesplitst worden, overweeg dan een externe leraar in te huren (bijv. via flexleerkracht.nl). De kosten val een ZZP leraar valt over het algemeen mee.
- Als er geen alternatieve leraar beschikbaar is, kies dan één uit de volgende mogelijkheden:
- Geef kinderen op afstand onderwijs (kinderen blijven thuis). Ouders/verzorgers helpen de leerlingen. Een online leraar of docent van De Internet School kan uw leerlingen op afstand ondersteunen.
- Regel een ouder (met VOG) of een pedagogisch geschoolde medewerker die de klas overneemt op locatie. Een online leraar of docent van De Internet School kan de klas op afstand ondersteunen.
Als je online les gaat geven:
- Zorg voor een overzicht van de minimaal te behalen leerdoelen in een bepaalde periode. Zijn deze haalbaar voor de leerlingen als ze thuis komen te zitten? Zijn de leerdoelen ook gedeeld met de ouders? Vraag jezelf ook meteen af hoe je de leerdoelen gaat evalueren?
- Wij adviseren je om online instructies van maximaal 10 minuten te organiseren. Zorg voor een goede voorbereiding (inhoud, vorm, medium, techniek, tijdstip etc.). Maak vooraf een draaiboek met een didactisch scenario.
- Zorg voor een planning of agenda en deel deze met de leerlingen en ouders.
- Belangrijk: Probeer met elke leerling een terugkerend (voortgangs-) gesprek te plannen.
- Werk aan je eigen digitale vaardigheden. Oefening baart kunst!
- Zorg voor de juiste technische middelen (USB headset met microfoon en laptop met een goede camera) en een goede infrastructuur (wifi, snelheid netwerk etc.)
- Zorg voor de juiste software en gebruik bij voorkeur één portaal (bijv. één online leeromgeving met educatie content, software voor verwerkingsopdrachten etc.)
- Organiseer vragenuurtjes voor leerlingen en ouders.
- Ga op een andere manier toetsen. Meer formatief. Maak een plan hoe dit in te vullen.
Het bovenstaande is een beperkt overzicht van aandachtspunten. Heeft u extra ondersteuning of advies nodig? Laat het ons weten!
Aanbod: Wij denken graag een half uur, vrijblijvend met jou mee. Plan een afspraak in via onze website.
